Minden, ami FFP2 maszk

Tetszett? oszd megShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

FFP2 maszk vagy másik? Hivatalosan mindegy

A maszk viselése a 2019-20-as járványügyi helyzetnek köszönhetően az emberek mindennapjává vált. Ez túlnyomó többségben annak köszönhető, hogy rendelet kötelezi az embereket a viselésére, a megszegése súlyos bírságokat von maga után. A rendelet azonban nem köti meg az emberek kezét annyira, hogy kitérjen arra, melyik maszk a megfelelő – mindössze javaslatokat, ha tesz. Ez a hétköznapok során egyrészt megkönnyebbülés, másrészt zavaró is, mert ha komolyan vesszük a maszkviselést, akkor ennyiből nem derül ki, melyek nyújtanak tényleges védelmet, és melyek mentenek minket meg pusztán attól, hogy büntetést fizessünk. Például az FFP2 maszk egy a sok közül, amik közül választhatunk. Ahhoz, hogy kicsit tisztább képet kapjunk, először nézünk meg a jelenleg kapható maszkokat és rendeltetésüket, képességeiket. Így tisztán látni fogjuk, mivel tud többet a hagyományos orvosi maszknál a légzésszűrővel ellátott fajta.

Az FFP2 csak egy maszk a sok közül. Miben különböznek?

A maszk viseléssel kapcsolatban annyi van meghatározza, hogy a szájat és az orrot is megfelelően takarja el. Az, hogy mi a megfelelő, már nem ellenőrzik, így, aki esetleg nem akar az eddigieket felül költeni maszkokra, nem kell neki. A maszk választék meglehetősen széles. Egyrészt vannak a többször használatos maszkok, amelyeket megfelelő hőfokon kimosva, vasalva akár hónapokig is hordhatunk. A hordhatósága az anyag strapabírásától és a gumiktól függ. Az utóbbiak sajnos nagyon gyorsan kinyúlnak, s ellehetetlenítik az adott maszk viselését. Egyszer használatos maszkok is szépszerivel kaphatók. Ide tartozik a címben is említett FFP2 maszk. Emellett a maszkokat kategorizálhatjuk hatékonyságuk szerint is, de mielőtt ezt megtennénk: legyen bármilyen maszkunk is, viselésével hatványosan többet teszünk, mint azzal, ha nem viseljük! Minden maszk véd egy bizonyos fokon! A hagyományos orvosi szájmaszk a legelterjedtebb és árban is a legkedvezőbb jelenleg. Egy-vagy többrétegű, egyirányú védelmet biztosító maszkról van szó. Ez azt jelenti, hogy viselésével elsősorban a környezetünket védjük és nem magunkat. Mivel a maszk viselésével elsősorban embertársaink védelmét biztosítjuk, ezért ezek a maszkok is megfelelőnek számítanak. Ha ennél nagyobb védelmet szeretnénk, akkor a légzésvédő maszk már az a kategória, ami bizonyos százalékban ezt biztosítani tudja nekünk. Sajnos jelenleg nincs olyan kereskedelmi forgalomban lévő maszk, amely 100%-os védelmet ad. Az FFP2 maszk például 94%-os szűrőkapacitással rendelkezik, 0,6 μm-es méretig és kétirányú védelmet nyújt. Ez azt jelenti, hogy a belélegzett levegőt is szűri, amellyel a viselő egészségét fokozottan védi. A maszk viselése során a teljes szivárgás kevesebb, mint 11%. Ez a fajta maszk egészségügyi és munkavédelmi célokra is alkalmas, viselése kényelmes és felhelyezése is egyszerű. A fémipíri dolgozók és a bányászatban dolgozók körében ez a típus a legelterjedtebb magas szűrőkapacitásának köszönhetően.

 

Mit jelent az FFP2 jelölés az FFP2 maszk esetében?

Az FFP az angol „filtering face piece“ kifejezés rövidítések és az arcra helyezhető, szűrővel ellátott eszközöket jelenti. Bizonyos határérték alatt ezek, határérték felett már légzésvédő álarc viselése javasolt. Az FFP2 maszkban az FFP2 a szűrőosztályt jelöli. Jelenleg három fajta szűrő típusú légzésvédő eszköz létezik. Ezek az FFP1, FFP2, FFP3. Az FFP1 azt jelenti, hogy a maszk véd az inert porok és a nem veszélyes kategóriába sorolt szilárd részecskék, vagyis durva porok ellen. Az FFP2 a finom porok, fibrogén porok, ásványi porok és a közepesen veszélyes vegyi anyagok pora, valamint szilárd, folyadék bázisú aeroszolok és cseppek ellen is véd. A FFP3 besorolású légzésvédelmi eszközök hatékony védelmet adnak a mérgező porok és szilárd, folyadék fázisú aeroszolok, cseppek, permetek ellen. Ezek a részecskeszűrő félálarcok, tehát az FFP2 maszk is, egyszer használatosak és védelmi idejük előre nem határozható meg. Hatékonyságuk függ a levegőben található szennyeződések mennyiségétől és típusától. A használat során a levegőből kiszűrt szennyeződés felhalmozódik a szűrőn, az eltömődés következtében megnövekszik annak légzési ellenállása, amely jelzi nekünk azt, hogy az eszköz megérett a cserére.

Honnan tudhatom, hogy megbízható az FFP2 maszk?

Munkavédelmi boltban vásárolt FFP2 maszk biztosan azt nyújtja, amit feltüntetnek. Ha viszont kétségeink vannak, akkor a következőket tehetjük. Csak olyan maszkot vásároljunk, ahol fel van tüntetve a szabvány a csomagoláson, vagyis maga az FFP2 jelzés. Csak olyan weboldalról, áruházból vásároljunk, ahol elérhetők a cégadatok és utánvételes fizetésre lehetőségünk van. Arra is figyeljünk, hogy ahonnan vásárolunk online, ott legyen a maszkból készleten, különben nincs rá garancia, hogy valaha kézhez kapjuk. Ha van rá lehetőségünk, kérjünk értesítést a készletről. Sokat segít, ha mások véleményeit is elolvassuk az adott kereskedővel kapcsolatban, hiszen mi lehet ennél beszédesebb.