A látásvizsgálat fajtái

Tetszett? oszd megShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legtöbben serdülőkorban, vagy negyven-ötven év körül szembesülünk a látásélesség megváltozásával. Valami nem stimmel, hunyorgunk, eltartjuk a papírt. Egy idő után pedig elzarándokolunk egy szemészhez. De mire számítsunk, hogyan is zajlik egy látásvizsgálat? Milyen módszerekkel mérnek? Milyen érzés? Mennyire kellemetlen? Egyáltalán mi mindent mérnek, és mennyi időt vesz ez igénybe? Érdemes utána olvasni, mire számítsunk és rászánni a kellő időt. Hiszen akárhogy is kell javítani a látásunkat, az egy hosszú távú döntés, ami jelentősen befolyásolja majd a mindennapjainkat. A látásvizsgálat lehet egy egyszerű kontroll, és lehet egy bonyolult eljárás, ahol többször is visszatérünk a szemészhez, mire kiderül, mi is okozza a gondot. Lehet, hogy műtétet készít elő a sok teszt, de könnyen lehet, hogy csak szemüvegről szeretnénk kontaktlencsére váltani. Első alkalommal nehéz eligazodni a látásvizsgálat tudnivalói közt. Az egyik legfontosabb, hogy merjünk kérdezni. A szemész könnyen elmagyarázza nekünk, mi mit mér, miért fontos és milyen következményekkel jár. A látás az egyik legalapvetőbb érzékszervünk és nagyban befolyásolja az életminőségünket. A látásvizsgálat legfőképpen arra szolgál, hogy meghatározzuk miben tér el a mi látásunk az átlagostól és, hogyan lehet ezt a legkönnyebben korrigálni.

Első látásvizsgálat

A vizsgálat legismertebb módszere a látásvizsgálat tábla olvasgatás. Jobbszem, balszem, ha máshol nem, hát üzemorvosi vizsgálaton biztos találkoztunk ilyennel. A felnőttek általában számokat olvasnak, de van mód különböző jelekkel is mérni a rövidlátás, avagy távollátás mértékét. A modernebb szemészeti teszteket már gépekkel végzik. A számítógépes teszt során nyugodtan kérjük a gép emelését vagy a magassága csökkentését, hogy állunkat, homlokunkat könnyen felfektethessük. Itt egy képet vetítenek a szemünk elé, más dolgunk nincs is, mint megvárni, amíg a gép beméri a látásélességünket.

A két látásvizsgálat összevetése alapján szokták a dioptriaszámot megállapítani. Akkor aztán az orrunkra helyeznek egy fémkeretet, amelyben cserélhetőek a lencsék és egymás után váltogatva kipróbálhatjuk, hogyan változik a látásvizsgálat során az élesség egyik másik dioptriával. Nem minden szemész szereti a legélesebbet felírni, ez általában túlterheli a szemet és a mindennapi élethez nem is feltétlenül szükséges sasszeműnek lennünk. A látásvizsgálat más más dioptriaszámot eredményez kontaktlencse és szemüveg esetén.

Első látásvizsgálat

Látásvizsgálat | Kérjen Időpontot • eOptika.hu

A látásvizsgálat egyéb módjai

A szemészeti tesztek nem érnek véget a látásélesség vizsgálatával. Indokolt esetben egy csomó más lehetőség van, amivel különböző paramétereket tudhatunk meg a szemünkről. A látásvizsgálat egyik módszere még a szemfenéki nyomás ellenőrzése. Ugyanúgy állunkat megtámasztva kell egy gépbe néznünk, ám itt a nyitott szembe egy apró fújás érkezik. Még mielőtt reflexből becsuknánk a szemünket, a gép leméri az ellenállást és megállapítja a szemfenéki nyomás mértékét. Ez kismamák esetében lehet érdekes, akiknek alacsony szemfenéki nyomás esetén a természetes szülés nem javallott.

Bizonyos teszteket pupillatágító segítségével végeznek. A látásvizsgálat során az orvos pupillatágító folyadékot csepegtet a szembe. Az pár percen belül hatni kezd és szó szerint nem engedi összeszűkülni a pupillát, amíg a hatás tart. Ez változó, de maximum tizenkét óra. Ez alatt az idő alatt az erős fény kifejezetten kellemetlen lehet. Létezik még eljárás, ahol a könnytermelést mérik. Ez a látásvizsgálat olykor kellemetlen lehet. Az eljárás lényege, hogy ne pislogjunk, ezalatt az orvos egy gépen keresztül figyeli, mikor indul be a könnytermelés. Talán kevésbé érzi meg, aki gyakran néz farkasszemet, de az a nyolc másodperc néhányunknak nagyon hosszú idő.

A látásvizsgálat egyéb módjai

Kevésbé ismert eljárás a látásvizsgálatban az a gép, amely a szem különböző rétegeiről készít képet. Hasonlóan a könnytermelés méréséhez, itt is a képek elkészültéig tilos a pislogás. Ha egymás után végzik a vizsgálatokat, mostanra már elképzelhető, hogy kiszáradt a szemünk és nehéz kellő ideig pislogás nélkül nyitva tartani. Nyugodtan kérjünk műkönnyet. A szemészet mindig tart és az optikus is örül, ha minél könnyebben el tudja végezni a teszteket.

A színtévesztés kizárása is egy ismert ám kevésbé gyakori módszer a látásvizsgálat alkalmával. A jogosítvány megszerzéséhez viszont elengedhetetlen. A fentiek közül általában nem szükséges az összes tesztet elvégezni egy egyszerű szemüveg csináltatásához. A teljes vizsgálattal nagyjából húsz-harminc perc alatt végzünk.